onsdag 21. oktober 2020

Sy ansiktsmaske selv

Norges befolkning begynner sakte men sikkert å venne seg på tanken om å bruke munnbind. Engangs munnbind er ganske dyre, noe som motiverer flere til å finne frem symaskinen og sy dem selv. Utfordringen er at anbefalingene og retningslinjene er uklare, og det finnes mengder av DIY (gjør det selv) videoer av svært varierende kvalitet. Da er det ikke så lett å orientere seg frem til hva som er innafor og ikke.  Jeg har sett litt rundt på de forskjellige maskene som lages, og er veldig glad for at vi ikke har påbud om bruk av masker enn så lenge ihvertfall. Anbefalingen er at munnbind bør brukes når det ikke er mulig å overholde 1-meters regelen. 

WHO og det europeiske standardiseringsorganet CEN har kommet med anbefalinger for hvilke egenskaper ikke-medisinske munnbind for bruk i befolkningen bør ha. Helsedirektoratet har lagt ut følgende anbefalinger for ikke-medisinske og hjemmelagde munnbind fra WHO:

  • Masken bør bestå av tre lag.
  • Det innerste laget bør bestå av et materiale som suger opp fukt/dråper du puster ut – som bomull.
  • Mellomlaget bør bestå av et filter av et ikke-vevd materiale som polypropylen.
  • Det ytterste laget bør bestå av et vannavstøtende/ikke-absorberende materiale som polyester eller polyesterblanding


Jeg har sydd denne varianten fra Daisy Multifacetica. Gratis mønster i hele 9 størrelser, med god videoforklaring og varianter med både filter, filterlomme og uttagbar nesebøyle.

Ytterstoff er Shield Pro Safari fra Albstoffe, vlieselin L11/310 uten lim til filter og 100% bomull som innerstoff

 
 


Veldig lett å følge beskrivelsen, og resultatet ble bra. Valgte å ikke bruke nesebøyle, da denne modellen sitter veldig godt over nesen.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar